organiziranu u suradnji

Znanstveno-istraživačkog centra za tekstil (TSRC)

Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno–tehnološkog fakulteta

u okviru projekta FP7-REGPOT-2008-1-229801:T–Pot

Udruge “Gačanka”

i

Hrvatskog inženjerskog saveza tekstilaca (HIST-a)

18. travnja, 2011, Otočac, 11h

Kao rezultat suradnje Znanstveno – istraživačkog centra za tekstil (TSRC) financiranog u sklopu europskog projekta FP7- REGPOT-2008-1: T– Pot koordinatorice prof. dr. sc. Sandre Bischof Vukušić, Zavoda za tekstilno–kemijsku tehnologiju i ekologiju Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i projekta “Centar za tradicijske zanate” udruge “Gačanka”, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog inženjerskog saveza tekstilaca, 18. travnja 2011. godine, održana je znanstveno-stručna radionica u Otočcu, (Lika – Hrvatska), pod nazivom “Zaštitna svojstva prirodnih bojila”.

Radionica je održana u prostorima Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu, u sklopu kojeg se nalazi i Muzej Gacke, kojeg su imali prilike posjetiti i sudionici radionice.

News picture
Gacko pučko otvoreno učilište

News picture
Sudionici znanstveno-stručne radionice
“Zaštitna svojstva prirodnih bojila”

U sklopu radionice održana su pozvana predavanja, a zatim je, pod moderatorstvom voditeljice T – Pot projekta prof. dr. sc. Sandre Bischof Vukušić, održan okrugli stol sa temom razvoja buduće znanstveno–stručne suradnje.

News picture News picture
Predavači i sudionici na radionici

Udruga „Gačanka“ najaktivnija je i najvažnija udruga za revitalizaciju tradicijske baštine i održivi razvoj ruralnih područja u Ličko-senjskoj županiji. Aktivnosti projekta Centar za tradicijske zanate IPA IV – Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza 3/2011 – 2012, podrazumijevaju i očuvanje tradicije korištenja prirodnih izvora obojenih pigmenata u suvremenom okruženju.

News picture News picture News picture
Članovi udruge “Gačanka” u njihovim aktivnosima na
polju očuvanja hrvatske tradicionalne baštine

Porast interesa za primjenu prirodnih bojila ne temelji se samo na činjenici da tako obojeni predmet dobiva sasvim novu humano – ekološku dimenziju i poprima ekonomsko – turistički značaj, već i na njihovim multifunkcionalnim i zaštitnim svojstvima (dobra zaštita od UV zračenja, maskirna svojstva, inhibiraju rast nekih patogenih bakterija).
Suradnja Tekstilno – tehnološkog fakulteta kroz Znanstveno – istraživački centar za tekstil (TSRC) financiranog u sklopu europskog projekta FP7- REGPOT-2008-1: T– Pot sa udrugom Gačanka i projektom “Centar za tradicijske zanate” iznimno je značajna zbog zajedničkog interesa u istraživanju mogućnosti primjene prirodnih izvora pigmenata u suvremenom okruženju i značaja njihovih prirodnih zaštitnih svojstava.
Program projekta ” Centar za tradicijske zanate” predstavila je gospođa Dragica Rogić, te je ukazala na osnovne ciljeve projekta koji se očituju u revitalizaciji ruralne populacije Ličko – senjske županije integracijom tradicijskog nasljeđa i obrta u turističku ponudu.

Prof. dr. sc. Sandra Bischof Vukušić predstavila je projekt T – Pot ostvaren u okviru FP7 europskog okvirnog programa u grupaciji FP7- REGPOT-2008-1. Također će predstaviti i postignuća Znanstveno – istraživačkog centara za tekstil (TSRC-a).

Prof. dr. sc. Đurđica Parac – Osterman, predstavila je dio istraživačkog rada na prirodnim bojilima izlaganjem pod nazivom “Značaj prirodnih bojila za brendiranje hrvatskog proizvoda”, a prof. dr. sc. Tanja Pušić predstavila je karakteristike Sapunskog oraščića kao alternativnog sredstva za pranje. Mr. sc. Željko Knezić predstavio je ručno tkanje kao dio hrvatske etno baštine.

News picture News picture News picture

Sudionike radionice predstavio je i gradonačelnik grada Otočca, gospodin Mario Barković, te je podržao i pružio potporu inicijativi suradnje Znanstveno – istraživačkog centra za tekstil (TSRC) financiranog u sklopu europskog projekta FP7- REGPOT-2008-1: T– Pot koordinatorice prof. dr. sc. Sandre Bischof Vukušić, Zavoda za tekstilno–kemijsku tehnologiju i ekologiju Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i projekta “Centar za tradicijske zanate” udruge “Gačanka”.

News picture News picture
Gradonačelnik grada Otočca, gospodin Mario Barković sa
sudionicima i  predavačima na radionici

Nakon održane radionice, predstavnici udruge Gačanka, poveli su ostale sudionike u razgledavanje zaštićenih mlinica na rijeci Gackoj, kao dijela hrvatske tradicijske baštine.

News picture News picture News picture
Tradicionalni hrvatski mlinovi na rijeci Gacki

U prostorima tradicionalnih mlinova, udruga Gačanka predstavlja djelove tradicijskih zanata i sačuvane predmete tradicijske baštine doline rijeke Gacke i Ličko – senjske županije.

News picture News picture News picture News picture
News picture News picture News picture
Izložba tradicijskih obrta, predmeta i alata u mlinovima na rijeci “Gacka”

Znanstveno – stručna radionica pod nazivom “Zaštitna svojstva prirodnih bojila” je samo polazna točka za budućnost znanstveno – stručne suradnje, koja će predstaviti platformu znanja i razmjene iskustava. Cilj je razvoj i nadogradnja te obostrani interes u istraživanju mogućnosti primjene prirodnih izvora obojenih pigmenata u suvremenom okruženju, o važnosti njihove zaštite i ljudsko – ekološke dimenzije, kao i njihovog mogućeg turističko – ekonomskog učinka.

Zahvala:

Srdačno zahvaljujemo autoricama slika prikazanih u izvještaju, dr.sc. Ani Sutlović, doc. i Kseniji Višić, dipl.inž.

Ovdje možete pronaći materijale i prezentacije sa ove znanstveno – stručne radionice.