News picture News picture News picture    News picture News picture
Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet 7th Framework Programme FP7-REGPOT-2008-1:T-Pot Hrvatska obrtnička komora

Sveučilište u Zagrebu i Tekstilno-tehnološki fakultet (TTF) u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom (HOK) organiziralo je od 9.-11.05.2011.g., u prostorima HOK-a, radionicu pod naslovom Inovacijski menadžment. Radionica je financirana sredstvima EU projekta: FP7-REGPOT-2008-1-229801: T-Pot, koordinatora TTF-a.

Cilj radionice Inovacijski menadžment bio je predstaviti značaj inovacijskog menadžmenta, identifikacije inovacijskog potencijala, te korištenje ovih podataka u svrhu što bolje eksploatacije znanja ostvarenog u akademskom i gospodarskom sektoru ili unutar njihove suradnje.

Radionica Inovacijski menadžment naglasak stavlja na upravljanje inovacijama i poboljšanje procesa upravljanja u malim i srednjim poduzećima. Po definiciji je upravljanje inovacijama sustavno uvođenje i korištenje novih ideja, roba ili usluga u organizaciji s ciljem povećanja konkurentnosti.

Prvog dana radionice bili su predstavljeni inovacijski potencijali Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, razrađeni u sklopu IPA projekata koordiniranih od strane ove dvije institucije. Spin-off tvrtka IRB-a, Ruđer-inovacije je predstavila transfer tehnologije prema gospodarskom sektoru i način na koji provode zaštitu intelektualnog vlasništva i komercijalizaciju istraživanja. Predstavnikca Rumunjske agencije za visokoškolsko obrazovanje, istraživanje i (UEFISCDI) je predstavila tehnološka predviđanja, tzv Foresight predviđanja, dok je predstavnica Saksonskog znanstveno-istraživačkog centra (STFI) predstavila značaj i eksploataciju istraživačkih rezultata, ne samo za pojedinu instituciju već i za širu regiju.

Drugi dan radionice bio je posvećen sprezi znanosti i inovacija. Ključni predavač bio je Sean Mc Carthy, kao jedan od vodećih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom izrade i provođenja treninga namijenjenih prvenstveno menadžerima u znanosti. U okviru ovog predavanja predstavljena je i EU strategija u području inovacija, značaj i primjeri inovacija u poduzećima, te prepreke suradnji akademskog i gospodarskog sektora. U posljednjem dijelu drugog dana predstavnik španjolskog centra za istraživanje (Leitat) predstavio je prednosti tzv portfolio menadžmenta.

Posljednji dan radionice bio je namijenjen prvenstveno gospodarskom sektoru, te je u prvom dijelu nekadašnji predsjednik EARMA-e (Europskog udruženja znanstvenih menadžera), g. Warden predstavio tzv. nemjerljivi potencijal i njegov značaj za razvoj poduzeća. Centralni dio radionice bio je predstavljanje metodologije upravljanja inovacijama, razvijen putem EU projekta IMP3rove. Metodologija je dosad uspješno primjenjena na više od 2000 europskih tvrtki i podržava je Opća uprava za poduzetništvo i industriju Europske komisije (DG Enterprise and Industry).

Putem ovlaštenih stručnjaka, primjenom ove metodologije, i hrvatske tvrtke mogu identificirati mogućnosti i prednosti tvrtke te konkretnim predloženim mjerama razviti ili poboljšati upravljenje inovacijama. Na radionici je ovaj model bio predstavljen na konkretnom primjeru tvrtke HEMCO iz Đakova. Također je predstavljen uspješni model male talijanske tvrtke GZE, koja inovacije primjenjuje u razvoju novih proizvoda visoke vrijednosti.

Zaključci radionice Inovacijski menadžment

1. Inovacijski menadžment

1.1. Mapiranje je prepoznato kao prvi značajan korak inovacijskog menadžmenta

  • – U Hrvatskoj su pokrenuta dva IPA projekta financirana iz pretpristupnih fondova, jedan koordinira Sveučilište u Zagrebu, a drugi Institut Ruđer Bošković na kojem je partner i Sveučilište u Rijeci.
  • – Izražen je prijedlog da se izradi jedna zajednička nacionalna baza podataka za daljnju eksploataciju. Baza bi se sastojala od ekspertiza pojedinih zavoda/odjela/laboratorija, individualnih ekspertiza te podataka o znanstvenoj opremi.

1.2. Ispravno postupanje zaštitom intelektualnog vlasništva, odnosno zaštitom rezultata znanstvenih istraživanja je neophodno za njihovu uspješnu eksploataciju.

1.3. Transfer tehnologije se pokazao uspješnim čimbenikom u smanjivanju jaza između akademskog i gospodarskog sektora.

  • – Predstavnicima iz gospodarstva se preporuča veće korištenje usluga eksperata iz područja transfera tehnologije jer su upravo oni premosnica jaza između akademskog i gospodarskog sektora.
  • – Spin-off tvrtke mogu uspješno komercijalizirati rezultate istraživanja i razvoja, od čega direktnu korist imaju i istraživači i tvrtke koje će inovacije implementirati.

1.4. Foresight predviđanja nude mogućnost izrade akcijskih planova u svrhu implementacije dugoročnih ciljeva.

  • savjet predavača iz europskih zemalja je da koristimo pozitivna iskustva Finske, zemlje koja najviše ulaže u znanost, ali i negativna iskustva Irske, na putu u EU.
  • Foresight tehnologija je samo jedan od alata koji u tome može pomoći, a preporuka Foresight eksperata je da ga svakako koristimo s ciljem poboljšanja konkurentnosti hrvatskih tvrtki.


2. Znanost i inovacije

2.1. Vizija je ključni čimbenik svake strategije.

  • Od izuzetnog je značaja da svi dionici dijele istu viziju, nakon čega može uslijediti izrada strategije te njezina primjena od svih uključenih dionika.

2.2. Pristup relevantnim informacijama, praćenje glavnih trendova i dobivanje cjelovitog uvida je neophodno.

2.3. Budućnost europskih malih i srednjih poduzeća (MSP-a) je u pronalaženju tržišnih niša unutar niša.

2.4. Sposobnost razvoja nove tehnološke platforme je od ključnog značaja.


3. Gospodarstvo i inovacije

3.1. Nije dovoljno raditi na svakodnevnim aktivnostima iz dana u dan, moramo više pažnje usmjeriti na planiranje budućnosti. Ukoliko smo sposobni predvidjeti svoje probleme u budućnosti, onda smo spremni suočiti se s njima i riješiti ih u konačnici.

3.2. Nužna je kultura suradnje i uvažavanja tuđih mišljenja i vrijednosti uz međusobno povjerenje.

3.3. IMP3rove metodologija se pokazala primjenjivom za kvantitativno vrednovanje inovacijskog potencijala. Ovom metodom jasno se mogu odrediti osnovne snage, ali i slabosti tvrtki

Na ovoj stranici možete pronaći i pregledati materijale s radionice, te preuzeti datoteke sa predavanjima i prezentacijama.

image004

Sl. 1. T-Pot tim i Sean McCarthy – jedan od predavača
na radionici Inovacijski menadžment

image004

Sl. 2. T-Pot tim i sudionici TTF-a nakon
predavanja Dr. Elene Turco

dr.sc. Sandra Bischof Vukušić, prof.
Koordinatorica T-Pot-a
Zamjenica voditelja TSRC-a
Sveučilište u Zagrebu
Tekstilno-tehnološki fakultet
Zavod za tekstilno-kemijsku
tehnologiju i ekologiju
Savska 16/9, 10 000 Zagreb, Hrvatska
tel/fax: +38514877357
E-mail: sbischof@ttf.hr
www.ts-rc.eu

image004

www.t-pot.eu