Zahvaljujući naporima iz Kine i poboljšanim EU kontrolama, manje je otrovnih igračaka i iritantnog tekstila za kožu na policama supermarketa u Europi, objavila je u četvrtak Europska unija.

Brojni nesigurni proizvodi su zabranjeni, povučeni ili opozvani od potrošača prošle godine, konkretno za 13 posto, na 2.244 proizvoda u odnosu na prethodnu godinu, objavila je Europska komisija. Kineska roba iznosila je 58 posto tih proizvoda, što je pad od 60 posto nesigurnih proizvoda u 2009. “Kineska vlada pridaje veliku važnost sigurnosti proizvoda”, rekao je ministar Opće uprave za nadzor kvalitete, inspekciju i karantenu (AQSIQ) Zhi Shuping. “Nastojat ćemo poboljšati kvalitetu i sigurnost kineskih proizvoda.”

“”Moramo biti odgovorni za ljude širom svijeta”, rekao je na konferenciji za novinare održanoj s Europskim povjerenikom za zdravlje potrošača John Dalli-jem. Međunarodna partnerstva, kao i dijalog među tvornicama je ključ za daljnje smanjenje robe koja predstavlja ozbiljan rizik za Europljane, rekao je Dalli. Uklanjanje životno opasnih proizvoda s tržišta EU-a se od 2004.g. postiže sustavom brzog uzbunjivanja poznatom kao RAPEX koji omogućuje da se informacije o opasnim tvarima brzo šire diljem 27 članica Unije.

Prošle godine u zemljama Unije najaktivnija u uočavanju nesigurne robe bila je Njemačka, s 204 obavijesti, Bugarska s 192 i Mađarska s 191. Najčešće povlačeni proizvodi bili su odjeća i tekstil (32 posto), igračke (25 posto) i motorna vozila (9 posto).

(c) 2011 AFP

Izvor:http://www.physorg.com/news/2011-05-toxic-toys-textiles-decrease-eu.html